Підтримати Долучитися Увійти

Заява «Сили Людей» з приводу штрафів для підприємців

2017/01/27 12:54

З початку 2017 року на підприємців України чекають серйозні загрози, адже набувають чинності зміни, унесені, зокрема й Законом № 1774, до законодавчих актів України. Вони посилюють відповідальність усіх роботодавців за порушення законодавства про працю.

Так, наприклад, установлено відповідальність юридичних і фізичних осіб – підприємців за наявність неоформлених працівників чи оформлених на неповний робочий час при фактичному виконанні роботи протягом повного робочого часу — штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника, щодо якого виявлено порушення. А у разі недопущення «контролерів» на підприємство для проведення перевірки задля виявлення працівників з неоформленими трудовими договорами та виплат зарплати «в конверті» загрожує безпрецедентний штраф у розмірі 100 мінімальних заробітних плат.

Ці новини збіглися з підвищенням мінімальної заробітної плати до 3200 грн. Таким чином, за вищенаведені порушення на тих, хто їх учинив, чекатимуть штрафи у розмірі 96 чи навіть 320 (!) тисяч гривень. «Сила Людей», звісно, вітає піклування уряду про найманих працівників. Але наша партія завжди підтримувала і захищала інтереси малого та середнього бізнесу. На нашу думку, така каральна політика сьогодні є абсолютно недоречною і категорично шкідливою, адже настільки великі штрафи вбиватимуть малий бізнес. І водночас це аж ніяк не допоможе найманим працівникам — вони ж бо миттєво втрачатимуть роботу.

Ми не хочемо вірити, що ці дії уряду зумисно спрямовані на знищення найбільш активної частини суспільства. Сподіваємося, що в команди Володимира Гройсмана вистачить мудрості дослухатися до нашого голосу, до численних голосів окремих підприємців і бізнес-об’єднань. Вимагаємо запровадити піврічний мораторій на штрафні санкції, щоб дати підприємцям можливість прилаштуватися до умов роботи за нового розміру мінімальної зарплатні та привести свій персонал і формат діяльності до того стану, який дозволятиме підприємствам виживати без порушень законодавства. Давайте дивитися правді в очі — значна частина дрібних підприємців недостатньо обізнані з трудовим законодавством, з деталями ведення бухобліку тощо. Тож непропорційно великі штрафи вестимуть до того, що перші ж, навіть дрібні помилки ставатимуть для багатьох з них фатальними.

Разом з тим сподіваємося за цей час побачити чіткі й зрозумілі кроки уряду назустріч малому й середньому бізнесу, як-от пропозиції із пільгового кредитування, які дадуть підприємцям можливість не просто виживати всупереч усьому, а й розвиватися та відчувати себе потрібними Україні. Також чітко наголошуємо на своїй позиції: кроки з підвищення суворості контролю за дотриманням законодавства в податковій сфері задля більшої ефективності варто застосовувати разом зі зменшенням податкових ставок.