Підтримати Долучитися Увійти

На Львівщині почали створювати об’єднання СИЛА ЛЮДЕЙ

2013/05/15 13:52

Учора, 14 травня, у місті Лева презентували принципи, ідеологію та перші кроки створення майбутньої політичної сили, яка на думку ініціаторів змінить країну. Її робоча назва – політичне об’єднання СИЛА ЛЮДЕЙ. Вели дискусії, учасниками якої були півтори сотні львів’ян, члени всеукраїнської ініціативної групи – Віталій Ковтун, підприємець зі Львова та Орест Йосипчук, депутат Стрийської міської ради.

Також завітали до Львова ініціатори об”єднання з інших областей, а саме Олександр Безніс, громадський діяч та підприємець з м. Донецька, Микола Ковальчук, директор телерадіокомпанії «Перший кабельний» у м. Ужгороді, Ольга Омельчук, міський голова м. Нетішина на Хмельниччині в 2010-12рр., Андрій Осіпов, депутат Луцької міськради, Олександр Солонтай, експерт Інституту Політичної Освіти та Ростислав Томенчук, громадський діяч, підприємець з м.Києва.

Нагадаємо, що ініціаторами створення СИЛИ ЛЮДЕЙ стали громадські діячі, місцеві депутати, представники інтелігенції, малого та середнього бізнесу з усіх регіонів України. Наразі вони роз’їхалися по всій Україні в пошуку однодумців.

Презентацію у Львові загалом відвідало 143 людини, серед яких відомі місцеві політики, представники громадськості, а також депутати Львівської міської та обласної рад. Ще близько двохсот людей дивилися трансляцію в інтернеті.

«Потрібно нагадати, що народ є джерелом влади, а не її прислужником. Для того, щоб припинити те, що нині відбувається ми мусимо об”єднатись. Сьогодні мало просто не погоджуватись з ситуацією, яка склалась, а на нашу думку потрібно діяти разом з однодумцями», — розпочав дискусію Орест Йосипчук.

Виступаючі наголосили, що нині СИЛА ЛЮДЕЙ — це ідея для об”єднання однодумців, а не сформована політична партія, чи громадська організація. Ідея полягає в тому, щоб створити нову політичну силу, де членам будуть близькі такі принципи та цінності як гідність, свобода, відповідальність, справедливість, відкритість, дієвість, солідарність, конкурентність, добробут. Людина в центрі всього та є найвищою цінністю, вважають автори ідеології.

Щодо програми, то її формуватимуть усі майбутні засновники політичної сили. Нині на сайті http://cabinet.sylaliudei.ua розміщенні певні тези для обговорення, але вони не кінцеві. Там же всі охочі можуть зареєструватися учасниками чи прихильниками СИЛИ ЛЮДЕЙ.

Промовці наголосили на тому, що разом з однодумцями шукають такі ідеї, які об”єднуватимуть Україну, а не роз”єднуватимуть. «Ми віримо, що не все суспільство розчароване у можливості змін. Також віримо в те, що люди готові об”єднуватись для того, щоб реалізовувати свої можливості. Ми прагнемо будувати демократію в Україні за зразком того світу, який називають цивілізованим. Готові вчитись і працювати», — заявив Віталій Ковтун.

Вже на етапі зародження ініціатори демонструють якісно відмінні підходи. Для цього розпочата політична люстрація. Зокрема, членами об”днання не можуть стати особи, які впродовж останніх десяти років були нардепами, президентами, міністрами, губернаторами, генпрокурорами, заступниками генпрокурора, суддями Конституційного суду України тощо.

Крім того, ініціатори СИЛИ ЛЮДЕЙ стверджують, що у майбутньому об”єднанні не буде одного вождя, а буде багато лідерів. Рішення прийматимуться не одноосібно, а перші особи лише виконуватимуть волю членів. Найважливіше те, що нова політична сила буде засновуватись знизу догори, від місцевого рівня, через регіональний до загальнонаціонального. Тому в найближчі місяці будуть створюватись оргкомітети в селах, містах, районах та областях, а після цього делегати від них зберуться у Києві , щоб заснувати нову силу. Тільки тоді почнуться презентації вже сформованої політичної сили, а наразі мова йде виключно про презентацію ідей для пошуку однодумців.

Ще одним важливим моментом, на якому наголосили ініціатори СИЛИ ЛЮДЕЙ, є фінансова незалежність. В майбутній силі не буде не лише старих політиків, але й жодних олігархів. Планується фінансувати діяльність за рахунок внесків та пожертв. Все фінансування буде прозоре, а відповідна інформація з”являтиметься на веб-сайті вже з травня.

«Ми маємо побудувати не таку країну, в якій всі будуть багаті чи усі бідні, а таку — в якій основне багатство належатиме середньому класу, тобто добропорядним громадянам. Це інтелігенція, освітяни, науковці, дрібні та середні підприємці, управлінці, представникам місцевого самоврядування тощо. Основні ресурси мають бути сконцентровані в руках понад 50% громадян. Для цього потрібно відмовитись від олігархічної моделі спочатку в політиці, а потім і в економіці», — зазначив Олександр Безніс, підприємець та громадський діяч з м. Донецьк.

Його підтримала Ольга Омельчук, міський голова з м. Нетішина, яка зазначила, що «ініціатива створити в найближчий час політичне об’єднання не орієнтована під якісь конкретні вибори. А на меті є створити таку політичну силу, в яку люди зможуть вступати з 18-річного віку та бути її членами впродовж усього життя. Тому така сила буде громадянською».

По завершенню презентації ініціатори закликали всіх, хто поділяє такі демократичні та ідеологічні засади, разом створювати оргкомітети, визначати координаторів та формувати програму.