Підтримати Долучитися Увійти

Голова Тростянецької ОТГ у небезпеці напередодні виборчої кампанії

2020/08/11 14:10

Голова Тростянецької об’єднаної територіальної громади Сумської області від ПП “Сила Людей” Юрій Бова повідомив про те, що з 2018 року правоохоронні органи проводять розслідування замаху на його життя. Це вже другий випадок, перший напад на нього було скоєно у 2006. За словами мера, напередодні місцевих виборів 2020 йому знову почала надходити інформація про існування загрози його життю.

“Ці люди не гребують ніякими засобами. Мене джерела попередили: “Буде все”. Я з 2018 року – з моменту повідомлення поліції про підготовлюваний замах на моє життя – перебуваю під охороною спецпідрозділу поліції. Були моменти, коли правоохоронці навіть просили виїхати з країни, оскільки загроза ставала високою і вони не могли дати гарантії безпеки.

Схожа ситуація була в 2006. Тоді було скоєно перший замах на мене: двоє людей напали ззаду вночі з битами, наносили удари по голові. Якби я не повернув голову, не вижив би, а так основний удар прийняв лоб. 7 років тривало слідство і вдалося встановити замовника. Він найняв людей за 3 000 доларів. У 2018 році історія повторилася, але більш серйозно. Зараз триває слідство, я дав підписку про нерозголошення інформації. До цього тижня навіть мої діти не знали про цю ситуацію. Сьогодні я знову боюся за своє життя. Перед місцевими виборами це може бути вигідно одному проросійському діячеві, який вже відкрито заявив, що піде на вибори і його завдання не допустити мене за будь-яку ціну до участі у виборах “, – повідомив Юрій Бова.
При цьому він стверджує, що почастішали випадки чорного піару і провокацій. Так 29 липня кілька людей увірвалися в кабінет мера з невідомими намірами, довелося викликати поліцію.

“Є побоювання, що затримані хотіли щось підкинути в кабінет. Пізніше ці ж люди спробували зірвати мою прес-конференцію і звинуватити мене в корупції, посилаючись на складені адмінпротоколи за те, що міськрада надрукувала оголошення в газеті моєї дружини за 1000 грн. Абсурдність в тому, що це було рішення сесії міськради про укладення угоди з цим виданням на друк офіційних матеріалів, тому що воно надало найнижчі ціни. Наші адвокати працюють, ми будемо оскаржувати це в суді. Слідчий навіть не дочекавшись усіх наявних документів з міськради, по-швидкому склав чотири протоколи. Важливо також, що в будь-якому випадку це була закрита інформація, яку “злили” з обласного управління поліції проросійським діячам в нашому місті. Це почалася системна робота з очорнення мого імені, про яку мене попереджали. А можливі більш радикальні дії “, – прокоментував ситуацію Юрій Бова.

Він також зазначає, що проти нього почала роботу Тростянецька райадміністрація, глава якої, нібито готуючись також брати участь у виборах міського голови, недавно опублікував матеріал про те, що Юрій Бова з волонтерами незаконно розчистили русло річки Боромля та прибрали сміття. Дане звернення передано в місцеву поліцію для реагування. Суботник місцевих жителів інтерпретувався ними в контексті того, що “збір бурелому на території лісового фонду підпадає під ознаки кримінального злочину передбаченого статтею 185 Кримінального кодексу України (крадіжка)”. Хоча річка ніякого відношення до лісового фонду не має. Однак дії поліції зараз непередбачувані.

У 2019 Юрій Бова був відзначений виданням “Новое Время” в проєкті “Люди нового часу” за “За зміну стандартів життя в своєму місті”. У 2017 році Юрій Бова став одним з лідерів рейтингу мерів-інноваторів міст з населенням до 500 000 мешканців, підготовленого Українською Правдою і Міжнародним самітом мерів. У Тростянецькій ОТГ реалізується багато успішних проектів по індивідуальному опаленню, ремонту водопостачання, побудовані нова бібліотека, стадіон, пологовий будинок, відремонтовані історичні пам’ятники “Круглий двір” і “Палац Голіцина”, проводяться щорічні фестивалі “Чайковський Fest”, “Схід-рок”, залучаються інвестори, зокрема активно розвивається Шоколадна фабрика, яка вже вклала в розвиток підприємства понад 200 мільйонів доларів США. Очікується, що в нинішній виборчій гонці Юрій Бова буде одним з лідерів. До цього з 2005 року він п’ять разів вигравав вибори міського голови Тростянця.

Цей матеріал підготовлено в рамках співпраці ПП “Сила Людей” та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу. У демократичній державі напади на політичних діячів неприпустимі, кожна людина має почувати себе захищеною.

“Сила Людей” засуджує всі випадки нападів на активістів, журналістів та політиків, вимагає проведення чесних розслідувань та покарання винних. Сила Людей виступає за проведення повноцінної судової реформи та реформи правоохоронних органів. Україна має бути місцем цивілізованої дискусії та свободної політичної конкуренції.