Підтримати Долучитися Увійти

Геннадій Друзенко: «Зміни в Україні потрібно починати з Конституції»

2014/10/03 13:48

ДрузенкоПро законодавчі ініціативи, які потрібно підтримати першочергово, щоб розпочати процес змін, розповів кандидат в депутати за списками партії «Сила людей» Геннадій Друзенко під час круглого столу «Вибори», організованого газетою «День».

Я гадаю, що не варто починати з законів. В Україні не працюють закони. Наддніпрянська Україна триста років вчилася закони обходити. Ці люди сприймають закони на рівні відчуження. І той, хто займається юриспруденцією, хто хоче заробляти хороші гроші, знає, що потрібно спеціалізуватися не на тому, як виконати закон, а на тому, як його обійти. Тому держава зі своїми органами завжди буде в програші. Хіба що «Беркут» буде пускати. Але і той вже не працює.

Перш за все — це Конституція. Давайте будемо відвертими: нам намалювали в 2006 році Конституцію іноземні консультанти, які побудували нам ідіотську систему, яка апріорі глючить. У нас — одна машина, а два керма і два водія. Нещодавно Роджер Маєрс на найвищому рівні сказав, що у нас — одна із найдебільніших Конституцій, а зараз у неї ще й посилений варіант: економікою керує Кабмін, але де-факто — прем’єр, а раду реформ чомусь створив президент, і він губернаторів призначає. Чим і як прем’єр може реалізувати свою політику? Незрозуміло. А ще є мери, які намагаються начебто отримати більше влади…

Я думаю, що потрібно почати з таких речей, з яких свого часу почав Шарль де Голль. За перші сто днів він зробив нову Конституцію, і все запрацювало. А до цього, нагадаю, безлад був такий в Четвертій республіці, навіть в Україні такого не було.
Відповідно, нам потрібно змінити систему. А все решта, які б закони в цю систему на вписували, вони будуть працювати. І Конституція — ключова система. Бо ми за 23 роки стільки гуль набили, що маємо бути одержимі як американці, щоб створити щось своє. А я, після Майдану, не маю морального права не запропонувати щось своє.

За матеріалами газети День
Фото (лід) – газети День